Kip Waldorf Salade met Lijnzaad Dressing

 In Droogoven, Oliepers, Recepten

Deze salade is perfect voor een lichte lunch! De dressing heeft als basis koud geperste lijzaadolie dat rijk is aan omega 3 vetzuren die goed zijn voor je hart en vaten. De rijke, notige smaak van lijnzaadolie gaan geweldig goed samen met de bitterzoete smaak van gedroogde cranberries en friszure appels. Je kan thuis zelf lijnzaadolie persen en cranberries drogen met de Oilpresso en CI Droogovens.

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Houdbaarheid: Onmiddellijk eten

Tijd: 25 minuten

Porties: 4

Apparatuur: Oilpresso, Oven, Droogoven

 

Ingrediënten:

 • 60 gram walnoten
 • 50 gram gedroogde cranberries
 • 2 Granny Smith appels, gesneden in partjes
 • 2 el olijfolie
 • 2 el lijzaadolie
 • 3 tls appel cider azijn
 • 1 tl honing
 • Grof (zee)zout & peper naar smaak
 • 2 stengels selderij, dun gesneden plakjes
 • ½ kleine rode ui, fijn gesneden
 • 300 gram reepjes kip
 • 2 el water

 

Bereiding:

Waldorf Salade:

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden en de walnoten roosteren voor 8 tot 10 minuten totdat knapperig zijn. Snijd de walnoten grof nadat ze zijn afgekoeld.
 2. Doe lijnzaadolie, olijfolie, cider zijn, honing en 2 eetlepels water in een kom en voeg zout en peper toe naar smaak.
 3. Voeg appels, gedroogde cranberries, selderij, ui en kip hieraan toe en hussel goed door elkaar. Verdeel de salade over vier borden en eet smakelijk!

 

 

Koudgeperste lijnzaadolie:

 1. 1. Als je geen verse lijnzaadolie bij de hand hebt kan je met de Oilpresso altijd verse olie persen. Koud geperste olie is het beste te bewaren in getinte glazen potten in donkere en koele plekken. Ze blijven ongeveer 2 weken goed en indien vacuum verpakt zijn zelfs 1 tot 3 maanden houdbaar.

 

Zelf gemaakte gedroogde cranberries (craisins):

 1. Was de cranberries en kook ze voor 10 minuten totdat de bessen zijn opengespleten. Lek de bessen uit en dep ze voorzichtig met een keukendoek en probeer ze zoveel mogelijk droog te krijgen.
 2. Doe de cranberries in een siroop van 1 deel suiker en 2 deel water. Je kan deze stap overslaan maar dan worden de cranberries wel zuur en krijg je niet de zuur-zoete smaak die gewoonlijk is.
 3. Neem een vel aluminiumfolie en leg het op de bodem van de droogoven om eventueel druppels vocht van de cranberries op te vangen. (Niet nodig voor de D5 droogoven dankzij het kruimelrek)
 4. Plaats de cranberries op de droogovenrekken en laat ongeveer 1 cm ruimte over tussen de bessen. Splijt eventueel ongeopende bessen open.
 5. Zet de droogoven op 65 graden Celcius voor 30 minuten, droog ze daarna voor 8 tot 14 uur op 57 graden.
 6. Laat de cranberries voor 20 tot 30 minuten afkoelen voordat je er één openmaakt om te kijken of er nog vocht aanwezig is. Als de bessen goed gedroogd zijn hoort er geen vocht te zijn. Is er zichtbaar wel vocht, doe ze dan weer in de droogoven voor 2 tot 3 uur. (TIP: Het openmaken van de droogoven zorgt voor warmteverlies en langere droogtijden! Probeer dus zo min mogelijk de deksel of deur te openen van de droogoven!)
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search